Thursday, September 17, 2009

DIA SETIA DI SISIMU


Oleh : Abu Nur
“Carilah ilmu dan hikmah dalam setiap ketentuan Allah, supaya timbul rasa kesabaran dan kesyukuran. Setiap yang payah pasti ada kesenangan. Setiap kesabaran pasti ada ganjaran. Jika sesuatu sudah ditakdirkan untuk kita, tiada siapa yang boleh memberi halangan. Namun, jika sesuatu ditakdirkan bukan untuk kita, pasti dan pasti tidak akan dapat walaupun sudah berada dalam genggaman..”
Ketahuilah wahai saudara-saudaraku sekalian, semoga Allah merahmatiku dan kalian, serta dipimpinNya bersama orang yang bertaqwa. Memadailah kita dengan hanya mempercayai ketentuan dan ketetapan Allah s.w.t. sama ada yang baik dan yang buruk sesuatu perkara, bahagia dan derita, jodoh pertemuan dan ajal kematian. Kita tidak akan terasa nikmatnya hidup, tidak akan terasa nikmatnya sihat dan tidak akan terasa nikmatnya bahagia kecuali dengan hanya kita merasakan derita, kesulitan dan musibah yang berada disebaliknya. Namun Nabi s.a.w melarang mendalami dalam persoalan takdir, disebabkan perbuatan tersebut mengandungi bibit-bibit bahaya dan banyak mudharat sebenarnya.
Rasulullah s.a.w sebagai Sang Murobbi yang agung, pembawa kepada jalan kemuliaan. Selalu membawa kita untuk bahagia di dunia dan di akhirat. Maka, kita hendaklah mengerah diri kita untuk mematuhi perintah Allah s.w.t dan menjauhi tegahanNya dengan petunjuk Rasulullah s.a.w. Kemudian hendaklah kita sentisa bertaubat atas kecuaian kita dalam melaksanakan segala perintah dari Allah s.w.t. Kata al-Habib Munzir al-Musawwa dalam mau’idzah hasanah beliau: “Bila kita terjebak dalam hal yang hina disisi Allah, perindahkanlah dengan taubat dan istighfar, nescaya Allah menggantikan itu semua menjadi pahala dan keluhuran, Mereka yang bertaubat, beriman, beramal soleh, Allah s.w.t akan perbaiki dirinya dengan hal yang mulia semampunya. Allah gantikan dosa-dosa mereka menjadi pahala.” Baginda s.a.w juga mengajarkan doa dan selalu mengajarkan munajat dalam segala hal. Yang mana kehidupan ini tidak akan pernah terlepas dari doa-doa. Bukankah Allah s.w.t telah berfirman; “Berdoalah padaku, nescaya Kuperkenankan permintaan kalian”. Justeru jangan kita sia-siakan peluang yang Allah s.w.t kurniakan ini hinggalah kita mendapatkan kesan positif seperti yang dijanjikan itu. Ayuh segera kembali ke pangkuan rahmat Allah s.w.t.!
Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang Yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul.” (al-Baqarah: 186).
Sekiranya datang ujian mahupun musibah di hadapan kita. Pertama sekali perlulah seseorang hamba itu bersangka baik terhadap Sang Pencipta dengan meyakini ia merupakan tarbiyah dari Allah s.w.t. Juga asbab dosa seseorang itu diampunkan dan darjatnya di sisi Allah s.w.t insyaAllah akan ditingkatkan. Seterusnya perlulah bersabar dan kuatkan kesabaran tersebut disamping mengerjakan sembahyang untuk memohon pertolongan dari Allah s.w.t. Dengan hanya kepada Allah s.w.t kita bertawakkal setelah berusaha maka cukuplah Allah s.w.t sahaja bagi kita untuk menentukan segalanya. Kita perlulah sentiasa merasakan iman dan dan amal kita masih belum sempurna dengan meningkatkan perkara tersebut ke arah kesempurnaan. “Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang berdusta.” (al-Ankabut:2-3).
Imam Syafie r.a. dalam wasiatnya berkata: “Cubaan hidup itu sering sekali datang, mempengaruhi hati para pemuda. Namun ketika mereka bertaqwa, Allah s.w.t akan berikan jalan keluarnya.”, kata Imam kita r.a. lagi berkaitan redha terhadap qadha’ dan qadar : “Biarkanlah hari-hari berlalu. Lapangkanlah jiwamu apabila menerima keputusan qadha’. Jangan bosan bersabar apabila dirtimpa musibah, kerana di dunia ini tidak ada derita yang abadi. Tidak ada kebahagiaan dan penderitaan abadi, seperti halnya kekayaan dan kemiskinan.” Hidup di perantauan ini akan selalu dilanda gelisah dan musibah, takut bagai dikejar perompak. Tapi kalau terambil sedikit masa untuk mengingati kembali keluarga dan tanah air, mungkin rasanya ingin segera terbang menuju ke tanah air tercinta semula. Tapi, niat asal dan tujuan utama masih membara di dalam jiwa untuk mencicip titisan ilmu dari lautan ilmu yang terbentang luas.
Ketahuilah, masa akan datang yang ada tujuan mungkin terasa begitu jauh untuk sampai kepada destinasi tersebut, tetapi masa yang sudah berlalu, hari demi hari, bulan demi bulan dan tahun demi tahun pasti akan terasa seperti baru sahaja terjadi semalam. Benar atau tidak ternyata kita perlu juga melalui detik-detik waktu yang sedang bergerak ini. Masa usia kita jangan disia-siakan kerana masa yang yang berlalu tidak akan kembali lagi, dikhuatiri akan kita akan menyesal dan menangis di kemudian hari, pada waktu tersebut kalau boleh menangis hingga mengalirkan air mata darah sekalipun tidak akan berguna lagi. Ingatlah! Manfaatkanlah setiap detik-detik waktu yang sedang dilalui ini kerana Allah s.w.t telah bersumpah dengan masa : “Demi Masa ! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran.” Mufassirin mengatakan bahawa semua manusia berada dalam kerugian tanpa sebarang pengecualian melainkan.. Siapa? Seseorang yang memiliki 4 sifat yang termaktub dalam surah al-Asr sahaja iaitu :


1) Beriman
2) Beramal soleh
3) Berpesan-pesan dengan kebenaran
4) Berpesan-pesan dengan kesabaran.

Mungkin sesekali mutiara jernih akan mengalir keluar dari kelopak mata, terasa sejuk bagai embun pagi yang melalui di atas permukaan pipi. Kenapa ya? Barangkali 1001 perkara yang direnungi dan dihayati hingga membuatkan keadaan tersebut terpaksa dilalui. Cuma sekarang hanya perlu berdoa dan bertawajjuh kepada Allah kerana di hadapan kita terdapat nafsu al-ammarah bis suu’ dari pelbagai fitnah dunia dan syaitan dari kalangan jin dan manusia dan fitnah yang mengganggu kita, ahli keluarga kita dan sahabat-sahabat kita yang bakal menjadi mangsa fitnah tersebut. Apabila kita meminta kepada Allah, pasti Dia akan menolong kita. Bila kita minta rahmat Allah, pasti Dia akan merahmati kita. Bila kita berlaku jujur kepada Allah, Allah pasti akan bantu kita. Yakinlah! Allah s.w.t sesekali tidak akan menzalimi dan membebani hamba-hambaNya melainkan dengan kesanggupan seseorang hamba itu.
Semoga Allah s.w.t menghiasi jiwa kita dengan keindahan, mewarisi jiwa kita dengan sifat syukur. Ya Malikul Mulk, Tuhan yang maha menerbitkan matahari kebahagiaan, terbitkanlah matahari kebahagiaan dalam hari-hari kami di dunia dan di akhirat, zahir dan batin. Jadikan jiwa kami selalu terang-benderang dengan cahaya kesejukkan namaMu, jadikan jiwa kami selalu tenang dalam cahaya kenikmatan dan kesejukkan namaMu, Jadikan hari-hari kami selalu dalam kebahagiaan dunia dan akhirat. Ya Rahman, Ya Rahim, padaMu kami bermunajat atas segala doa dan harapan, dari segala hajat kami yang kami ketahui dan yang tidak kami ketahui, jauhkan kami dari segala musibah dan kesulitan yang kami ketahui dan tidak kami ketahui. Limpahkan untuk kami segala kemudahan dan anugerah yang kami ketahui dan yang belum kami ketahui.." amin Allahumma amin..
“Bila kau diuji dengan kekecewaan dalam menuntut ilmu, Allah tahu betapa engkau mencuba sedaya upayamu. Bila tangisanmu berpanjangan dan hatimu dalam kedukaan, Allah mengira setiap titisan air matamu. Bila engkau merasakan hidupmu ketinggalan dan masa telah meninggalkanmu, ketahuilah ALLAH MASIH SETIA DI SISIMU”
Wallahua’lam..

No comments:

Post a Comment