Wednesday, October 28, 2009

Intifadhah Yafa : Mei 1921 (Saksi Pembelaan British terhadap kewujudan Israel)
Oleh : Siddiq Osman

Kedatagan Menteri British Winston Churchill ke Palestin pada 28 Mac 1921 telah mengundang kemarahan dan memusnahkan harapan Bangsa Palestin. Apabila dia menjelaskan dengan pasti sokongan Britain untuk kerajaan autonomi Yahudi.
Perjumpaannya dengan pimpinan Arab dan palestin di Kaherah pada 22 Mac dan di Al-Quds 28 Mac telah memusnahkan impian Arab. Ditambah pula dengan keganasan polis meleraikan tunjuk perasaan di Haifa yang menyebabkan kematian 2 orang Arab serta mengharamkan sebarang tunjuk perasaan.


Pada 1 Mei 1921 ketika Yahudi sedang merayakan Hari Buruh di perkampungan Mansyiah di Yafa, telah berlaku tembakan senjata api dari rumah pendatang Yahudi dan terkena seorang wanita Arab. Maka puak Arab telah datang menyerang rumah pendatang Yahudi dan mengakibatkan 13 orang Yahudi dibunuh manakala 24 yang lain cedera dari 100 orang yang rata-ratanya dari kalangan pemuda Yahudi yang menetap di situ. Kemudian serangan ini merebak kepada serangan-serangan dan pertempuran-pertempuran seluruh utara Palestin sehinggalah akhir Mei 1921.


Ini telah mengakibatkan Yahudi dibenarkan menubuhkan pasukan keselamatan di Yafa, dengan mendapat bekalan senjata untuk melindungi diri mereka. Sehingga mereka mengambil peluang ini untuk melepaskan tembakan ke atas orang Arab dengan menyarung Uniform British. Disebabkan ini Arab meminta British menukar tenteranya dengan tentera Benggali kerana sukar bagi Arab membezakan antara British dan Yahudi. British telah menunaikan beberapa tuntutan Arab.


Intifadhah telah meluas ke luar Yafa. 3000 orang Arab telah melancarkan serangan ke
atas penjajah di sekitar .Tah Tikfa, bagaimanapun kemaraan mereka dihalau oleh Batalion Berkuda Indra ke-8 dengan bantuan udara British dan berakhir dengan gugurnya 20 orang sebagai Syahid dan 15 orang cedera. Manakala 4 Yahudi terbunuh, 12 lagi cedera. Pada 6 Mei 1921, 400 orang Arab melancarkan serangan ke atas penjajah sekitar al-Khudairah dan membakar 2 buah rumah dan mereka hampir mengusir penjajah jika Tentera Udara British tidak memaksa mereka berundur. Pada hari yang sama seramai 600 orang Arab menyerang Yahudi di Ruhaudut namun pasukan British sempat sampai pada masanya untuk menyelamatkan Yahudi. Begitu juga dua serangan lain yang telah dilancarkan Arab di Kebun Saba dan Ain Hayu sehingga memaksa Yahudi lari ke Tah Tiffa.


Di pihak lain, Yahudi telah menawan muslim di Tak Tikfa dan membunuh 50 orang Muslim. Di antara mereka ada yang mati, dibakar dengan air perak dan juga dicincang, dan juga didera serta diseksa sehingga mati. Di antara 50 orang itu ada kanak-kanak dan wanita. Gadis-gadis dirobek perut setelah dirogol dan dibogelkan, ini disahkan oleh Laporan Perubatan.


Menurut laporan rasmi Britain, korban Yahudi seramai 47 orang dan seramai 146 orang cedera. Manakala korban dari arab seramai 48 orang dan cedera 73 orang. Jelasnya bilangan ini kurang dari jumlah sebenar. Manakala statistik yang dikeluarkan oleh Samiy Al-Juudiy menyebut Shuhada Arab mencecah 157 orang, manakala yang cedera 705 orang dan jumlah mangsa Yahudi melebihi jumlah Arab. Laporan dari Istana Permaisuri Britain, bahawa kebanyakkan puak Arab gugur ditangan tentera British. Manakala laporan lain dari Britain menyebut kebanyakkan Arab gugur akibat bedilan peluru Yahudi dan British. Manakala Yahudi terbunuh akibat hentaman dan tikaman pisau-pisau serta tongkat orang Arab.


Kesimpulan daripada peristiwa ini menunjukkan bagaimana Britain berperanan menjaga kelangsungan survivol Yahudi di Palestin pada zaman itu. Turut disimpulkan bahawa Intifadhah ini hampir membuahkan hasil sekiranya golongan politik Arab tidak tergopoh-gapah menyahut salam perdamaian yang berat sebelah dari pihak Yahudi. Golongan politik yang dahagakan jawatan dari orang inggeris yang jelas lagi terang menyebelahi Yahudi.


Kini fenomena yang sama berlaku cuma beralih pelakonnya. Jika dahulu Britain, kini Amerika memainkan peranan “Sugar Daddy” bagi Israel. Manakala golongan gila pangkat sibuk melobi usaha damai dengan Yahudi Malaun.


Dipetik dan diolah dari : Palestin, Kajian Dasar Dalam Permasalahan Palestin. Karangan : Doktor Mukhsin Muhammad Soleh. MukaSurat 271-273.

No comments:

Post a Comment